Estonia utställning på Sjöhistoriska museet 2005. Foto: (CC BY)

K-samtal om död och döende på museer 2

Död, döende och det förgängliga har alltid varit närvarande på museer. Via arkeologi, etnologi och historia, konst och annat insamlat eller studerat.

Utställningsmediet har förmågan att undersöka, gestalta, förklara och förmedla hur döden har uppfattats i historien och i vår samtid. Just nu kan det verka som om döden är mer närvarande än vanligt. Museer både speglar och reagerar på sin tid och sitt samhälle. Men har även förmågan att agera och påverka. Välkommen att medverka i ett samtal om hur museer via utställningsmediet kan förhålla sig till de yttersta existentiella frågorna: vad är död, vad händer efter döden, hur kan vi leva med döden?

Webbinariet om död på museer inleds med ett samtal med Jonas Engman, intendent och etnolog på Nordiska museet, som forskat på samhällets syn och rutiner för döende och död. Därefter går samtalet vidare med utvalda aktörer för förmedling, formgivning och produktion av utställningar kring död och döende. Avslutningsvis ges möjlighet till diskussion, frågor och nya infallsvinklar.

Samtalsledare är Mathias Strömer, Riksantikvarieämbetet.

Medverkande

Webbinariet sker digitalt

För att delta i mötet klickar du på länken till Zoom nedan. (OBS! Det fungerar inte i Internet Explorer, använd en annan webbläsare, t.ex. Chrome eller Firefox.) Ange ditt namn och gärna vilken institution/organisation du kommer från när du ansluter till mötet.

Att tänka på vid digitala möten:

 • Zoom kan köras från din webbläsare eller via ett plugin som du enkelt installerar på din dator.
 • Om Zoom är ett nytt verktyg för dig, titta gärna på deras instruktionsvideos.
 • Koppla gärna upp dig 5–10 minuter innan mötet börjar för att kontrollera så att allt fungerar.
 • Använd gärna en nätverkskabel till din dator, då en trådlös uppkoppling kan vara mindre stabil.
 • Om tid finnes så är det möjligt att skicka in frågor eller kommentarer till presentationerna. Då använder du chatfunktionen.
 • Om du vill få ordet när det är många deltagare i mötet – tryck på handuppräckningsknappen så fördelar samtalsledaren ordet.
 • Om det är få deltagare i mötet, kan det även fungera att räcka upp handen i bild för att signalera att du vill få ordet.
 • Till sist! Stäng av mikrofonen (mute) och behåll den avstängd när du inte pratar.

Till webbinariet i Zoom

 

Död och döende på museer
Barn undersöker utställningar på Historiska museet vid Lunds universitet. Foto: (CC BY)

Evenemangsinformation

Plats: Webbinarium - via Zoom
Start:
Slut:

Hej Tina,
Jo, det spelades in och går att lyssna på i efterhand. Jag kontakter dig via mail och försöker ordna överföring av ljudfil.
Mvh,
Mathias Strömer

 • Publicerad:
 • Uppdaterad:
 • Kategorier: Webbinarium