Geostorys logo
Upptäck historien omkring dig med GeoStory. Foto: (CC BY)

GeoStory

Grundidén är att användaren genom tjänsten GeoStory ska kunna uppleva gömda kulturskatter i sitt närområde. I första hand är tanken att dessa upplevelser ska ske på plats, så användaren behöver åka till dessa ställen för att få tillgång till materialet.

GeoStory innehåller en mängd produkter och funktioner. Bolaget har börjat med upplästa berättelser knutna till kulturhistorisk intressanta platser. Dessa kan aktiveras vart efter man åker förbi dem under till exempel en bilfärd.

GeoStory startades av Jens Engelbrecht och senare anslöt även Emelie Gemzell. Teamet består idag av tre personer; Jens Engelbrecht, Stina Jadelius Engelbrecht och Christofer Jadelius. De har alla olika bakgrunder. Jens är grundare och programmerare, Christofer är webbutvecklare och designer och Stina jobbar som ljudboksinläsare.

Datan som förser GeoStory med innehåll är kopplat till K-samsök och Europeana. Musikverkets källor kan användas för spela upp traditionell musik på de platser man besöker. Framöver är förhoppningen att också kunna koppla på Folkminnens databas.

Idéerna och utvecklingsmöjligheterna är egentligen oändliga. Geo-ljudböcker där man upplever bokens historia på plats är en tanke. AR med anknutna Green-screen-inspelade föreställningar för uppspelning på plats en annan.

Planen är att inom ett halvår ha en utvecklad idé och affärsplan, redo att tas vidare i nästa utvecklingssteg.

I Kulturarvsinkubatorn hoppas teamet bakom GeoStory få hjälp med kontakter inom kulturarvssektorn och att utveckla användningen av kulturarvsdata.

Läs mer på Geostorys hemsida.

Gillar du historia? Är du nyfiken på vad som har hänt på platsen där du befinner dig? Då kan du läsa mer om och ladda ner appen GeoStory. (Bilden är bearbetad av Christofer Jadelius.) Foto: (CC BY)