Bilden visar Sörböle Hälsingegård
Sörböle Hälsingegård har varit i släktens ägo sedan 1535. Foto: (CC BY)

Sörböle Hälsingegård

Karin Sandström arbetar som kommunikatör, har bakgrund som medielärare och marknadsförare. På fritiden, främst under sommaren, har hon visningar av hälsingegården som varit i släktens ägo sedan 1535. Visningshuset, gammelbyggningen har inte renoverats sedan 1910. I festsalen finns unika väggmålningar från 1857 med massor av tidsenliga och spännande detaljer. I köket och andra rum finns tapeter, dekorationsmålningar, möbler och prylar från förr. Det har varit guidade visningar för allmänheten här sedan 2008.

Affärsidén är att bygga upp ett varumärke, Sörböle Hälsingegård, där intresserade besökare, från när och fjärran, kan se hur man bodde och levde förr, samt ta del av historia om gården och folket som bodde här. Även att sprida kunskap om Hälsinglands och Sveriges historia.

Visningshuset är byggt på slutet av 1700-talet och det är inte på minsta vis handikappanpassat och tillgängligt för alla. Och kommer inte att kunna bli, utan att förstöra det orörda historiska.

Planen är att ta fram en digital presentation som kan visa den unika miljön för de som inte kan ta sig dit. Möjligheten att ta emot fysiska besökare är dessutom begränsad då det sliter på det gamla huset.

Ursprungliga planen var att bygga upp ett nytt lättillgängligt showroom i markplan för att kunna ha digitala visningar på plats. När Covid 19 dök upp blev planeringen tillfälligt ändrad till att göra de digitala visningarna via internet. Digitala visningar på plats kan bli aktuellt senare.

Önskemålet  är att kunna ta betalt för digitala visningar på internet och event på gården med digital presentation. Det kostar mycket att hålla ett ”privat museum” tillgängligt för eftervärlden.

Karin Sandström
Sörböle Hälsingegård, Mo, Söderhamn.

Mer information finns på Magasin Hälsingegårdar

Bilden visar festsalen med sina väggmålningar.
Festsalen har åtta väggmålningar med motiv från Sverige och Frankrike. Foto: (CC BY)