Nyheter
Pigmentprover prepareras inför UV-vis polarisationsmikrokopi Foto: (CC BY)

Kulturarvslaboratoriet söker nya samarbeten för 2021

Riksantikvarieämbetet välkomnar regelbundet gästkollegor till Kulturarvslaboratoriet i Visby. Har du en fråga eller ett problem där natur- och tvärvetenskap kan tillföra nya perspektiv eller stödja metodutveckling? Nu öppnar vi utlysningen för samarbetsprojekt med Kulturarvslaboratoriet. Sista datum för ansökan är 30 september.

Kulturarvslaboratoriet finns dokumentations- och analysutrustning, samt kompetens inom området kulturarv, material- och naturvetenskap. Tillsammans med dig som gästkollega gör vi undersökningar och analyser. Detta ger ny information, kunskap eller underlag för beslut om bevarande och utveckling av kulturarvet. Flera av våra instrument är mobila och därför kan vi även utföra gästkollegeprojekt i hela Sverige. Om möjligheterna för resor till Visby är begränsade kan vi istället samarbeta på distans, med skickade prover eller objekt.

Vi välkomnar alla ansökningar rörande kulturarv och vi ser gärna ett fokus på:

  • Metodutveckling eller kunskapsuppbyggnad inom bevarande, vård och konservering, i synnerhet inom samlingsförvaltning, byggnadsvård och arkeologi.
  • Klimatanpassning, hållbar utveckling och uppfyllande av de globala målen, Agenda 2030. Till exempel satsningar som leder till minskad klimatpåverkan, energieffektivisering eller utvecklad hantering av ohälsosamma ämnen.

Utlysningen är öppen för alla vars projekt är knutna till en offentlig verksamhet. Vi ser gärna samarbeten med studenter och doktorander.

Att utveckla nätverk och sprida resultat är en viktig del av kulturarvslaboratoriets verksamhet och flertalet tidigare projekt har resulterat i vetenskapliga publikationer och bidragit till öppen tillgång av forskningsdata.

Mer information om utlysningen hittar du här.

Exempel på tidigare samarbeten hittar du här.

Har du frågor om samarbeten med Kulturarvslaboratoriet, kontakta Marei Hacke (marei.hacke@raa.se)

Ansök senast den 30 september 2020.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: