Nyhetsarkiv
Dorota Lukianska jobbar som tekniker och konsthanterare på Göteborgs konstmuseum Foto: (CC BY)

Snart dags för Branschforum för konsthantering 2020

Branschforum för konsthantering 2020 arrangeras i år i samarbete mellan Göteborgs konstmuseum och Röhsska museet i Göteborg. Mötet sker den 2-3 november i Zoom och vi kommer att kunna ta del av filmade studiebesök, intressanta presentationer och diskussioner.

Se här för program och anmälan

Inför mötet träffade vi Dorota Lukianska och Anna Petters som arbetar som tekniker och konsthanterare på Göteborgs konstmuseum. 

Hej Anna och Dorota. Vad jobbar ni med just nu?

Just nu tar vi ned och packar fotoutställningen med Trine Søndergaard och installerar Ingrid Vang Nyman utställningen. Samtidigt arbetar vi löpande med utlån och inventering av långtidsutlånade verk.

Ni var ju med på förra årets branschforum på Prins Eugens Waldemarsudde. Vad tog ni med er av mötet? Fick ni några idéer och kontakter som var värdefulla för ert arbete?

Framförallt fick vi, efter lite arbetsmiljöarbete, till ett inköp av ett hjälpverktyg som vi fick testa på studiebesöket på Nationalmuseum!

Vilka utmaningar i tycker ni att det finns behov av att prata om med kollegor i branschen?

Vi tycker det är viktigt med miljötänkande kring packning, lådor och transporter. Vi tycker även det är viktigt att prata mer om skadedjursproblematik och åtgärder mot detta.

Årets Branschforum för konsthantering handlar om logistik. Vilka utmaningar finns i era lokaler när konst och föremål ska flyttas och transporteras?

Oj, den listan blir lång! Vi har till exempel inget ordentligt transportintag med tak och transporterna går rakt in i museets hörsal. Vi har inte heller ändamålsenliga hissar, vilket gör att vi måste bära stora tunga verk i trapphuset. Vi har halvtrappor som gör att alla våningsplan ej kan nås på hjul så även där tillkommer många tunga lyft. Vi har även mycket trösklar och ojämna golv i huset som försvårar transporter av verk på vagn. Nästan all transport av verk måste ske genom publika utrymmen. Det betyder att det arbetet behöver utföras innan den dagliga öppningen av museet. Vi hoppas att en ombyggnad ska lösa de flesta av de logistiska utmaningarna vi möter dagligen i vårt arbete på Göteborgs konstmuseum.

Vad är Branschforum för konsthantering?

En stor del av det praktiska arbetet med kulturarv och konst består i att packa, bära, transportera, hänga, montera och på andra sätt hantera objekten. Konsthantering sker i nära samarbete med konservatorer, registratorer, curatorer och antikvarier, men konsthanterarnas titlar och ansvarsområden varierar mellan olika organisationer. I Sverige har det hittills varit ovanligt med möten mellan konsthanterare, trots att dessa uppgifter utförs dagligen i olika verksamheter över hela landet. Förra året sågs vi därför på Pris Eugens Waldemarsudde för ett Branschforum med möjlighet att diskutera konsthanteringsfrågor med kollegor runt om i Sverige. I år sker mötet på webben i Zoom i samarbete med Göteborgs konstmuseum och Röhsska museet.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: