Nyheter
Riksantikvarie Lars Amréus har öppnat höstmöte 2020-2021 digitalt. Foto: (PDM)

Riksantikvarieämbetets höstmöte

Riksantikvarieämbetets höstmöte är i mål. Den framflyttade konferensen i Stockholm genomfördes äntligen, nu helt digitalt under dagarna den 3–4 februari 2021. Temat är ”Konflikt och konsensus – kulturarv i en splittrad värld” lockade rekordmånga deltagare.

Riksantikvarieämbetet som med anledning av pandemin flyttat fram Höstmötet 2020 till våren 2021 kunde äntligen inviga konferensen den 3 februari på Münchenbryggeriet – helt utan publik på plats, men med en gedigen och kunnig talarlista på scenen.

Över 1 100 deltagare följde konferensen live

Riksantikvarie Lars Amréus inledde konferensen och hälsade de över 1 100 deltagarna välkomna. Han var särskilt glad över att det var så många studenter denna gång, och hoppades att konferensen ska bidra till att inspirera studenterna i sina framtida yrkesval.

Invigningstalade gjorde kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Amanda Lind återkom även för en extrainsatt programpunkt under konferensens andra dag, och kunde där avslöja att regeringen utsett Joakim Malmström till ny riksantikvarie och chef för Riksantikvarieämbetet, när Lars Amréus förordnande går ut den 15 april.

Den första dagen avslutades med att utmärkelsen Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2020 tillkännagavs. Utmärkelsen  gick till Kristina Berglund som under många år arbetat på ideell basis med att bevara det byggda kulturarvet.

”Från Bureus till Amréus”

Höstmötets andra dag avslutades med ett samtal mellan Anna Maria Forssberg, docent i historia och forskare vid Vasamuseet och riksantikvarie Lars Amréus om kulturarvsarbetets – och riksantikvariens – roll i samhället på 1600-talet och idag. Samtalsledare var Karin Altenberg.

Samtalet finns inspelat som ett K-poddinslag.

Vill du se Riksantikvarieämbetets höstmöte 2020/2021 i efterhand? Denna gång livesändes konferensen av UR Kunskapskanalen. De kommer sända konferensen i efterhand på UR:s playkanal om några veckor.

Läs mer

 

Foto: (CC BY)
  • Publicerad:
  • Uppdaterad: