Nyhetsarkiv
Edsleskog tegelkyrka från 1200-talet återskapad i Minecraft. Kyrkan har sedan sommaren 2019 varit föremål för arkeologiska undersökningar och forskning. Foto: (CC BY)

Riksantikvarieämbetet bygger historia i Minecraft

Vill du också hitta nya vägar för att berätta om historiska platser på ett pedagogiskt, visuellt och lekfullt sätt? Då kan du hänga med när vi presenterar hur man kan bygga historia i Minecraft. Inga förkunskaper krävs och det är gratis att delta.

Minecraft är ett populärt äventyrs- och datorspel som låter spelaren utforska en värld byggd av block. Sedan starten 2009 är spelet välkänt och älskat över hela världen. Spelaren kan ensam eller tillsammans med andra skapa sina egna äventyr, världar och byggprojekt. Riksantikvarieämbetet bjuder nu in till en serie workshoppar för att öka medvetenheten om hur ett äventyrsspel som Minecraft kan vara ett lättillgängligt och pedagogiskt verktyg för kreativt utforskande av historia och kulturarv. 

Workshopserien ”Börja bygga historia i Minecraft” vänder sig till alla som vill komma igång med eget byggande i Minecraft. Den genomförs tre förmiddagar i följd från 30 november till 2 december. Vid varje tillfälle visar vi steg för steg hur Minecraft kan användas i skolprogram och annan pedagogisk verksamhet för att återskapa historien. 

Lekfullt och enkelt

Det går att visualisera det förflutna på många olika sätt, med många olika metoder, och i många olika syften. Fotorealism behöver inte vara det enda, eller ens alltid det bästa sättet att göra digitala visualiseringar på. Särskilt inte om man vill göra betraktaren delaktig i återskapandet.
–  I Minecrafts synbarligen enkla värld av fyrkantiga block, finns en befriande lekfullhet som kan göra stora byggnader och skeenden greppbara, säger Viktor Lindbäck, verksamhetsutvecklare på Riksantikvarieämbetet som arbetar med att sprida goda exempel för att förmedla historia.

Steg för steg

Vi vänder oss till alla som vill hitta fler eller nya vägar att arbeta kreativt med att förmedla och gestalta kulturarv, till exempel du som är skolpedagog, museipedagog, lärare, guide etc.

Under dag 1 visar Viktor Lindbäck hur man enkelt kommer igång med att bygga i Minecraft, på dag 2 visar visar arkeologistuderande Alex Harvey hur man kan bygga och spela tillsammans med andra, och under dag 3 visar föreläsaren Adam Clarke exempel på stora byggen, och de verktyg som underlättar dessa. 

För forskning såväl som äventyr

Riksantikvarieämbetets K-blogg kan du inspireras av fler av Viktor Lindbäcks bilder i artikeln ”Minecraft och medeltiden”. I en Minecraft-rekonstruktion har han gestaltat hur tegelkyrkan i Edsleskog från 1200-talet såg ut, genom att utgå från det material som kommit fram vid de arkeologiska utgrävningarna och rekonstruktionsförslag som framställts vid Lödöse museum.
– Hur kyrkan egentligen såg ut på 1200-talet kommer vi aldrig att få veta. Men konstruktionen kan användas som arbetsmaterial och sedan  förändras i samband med framtida forskning och arkeologiska undersökningar, säger Viktor Lindbäck.

– Det finns en storhet i enkelheten, och en befrielse i befrielsen från all verklig geografi; i att lamadjur vandrar runt på kyrkogården och att öknen med kaktusar breder ut sig bortom söderväggen för att vid horisonten övergå i ett oändligt hav med snöklädda öar och tropiska fiskar, menar Viktor Lindbäck.

Fler aktiviteter är på gång

– Kreativitet växer och utvecklas genom möten. Vi planerar därför även för en fortsättning på workshopparna genom återkommande aktiviteter och tävlingar, där idéer, tillämpningar och byggen om kulturarv kan visas, delas, inspirera och inspireras. Mer information om aktiviteterna kommer att släppas efterhand, säger Viktor Lindbäck.

Du hittar information om workshopseriens tre dagar och anmälan under länken nedan. Där kommer vi att även informera om kommande om aktiviteter så småningom, så spara länken och tipsa gärna andra som kan vara intresserade. Men glöm inte att först registrera din anmälan – gärna redan idag!

raa.se/bygg-historia-i-minecraft

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: