Nyhetsarkiv
Temabilden visar en cirkel med en vuxen och ett barn som tittar på en glob. Runt om är 12 stjärnor som symboliserar EU..
Fira kulturarvet 2022. Tema: “Hållbart kulturarv – att bevara det förflutna för kommande generationer”. Foto: (CC BY)

Dags att anmäla till årets temadagar

Ni har väl inte missat att anmäla er medverkan till någon av de två årliga temaevenemang som Riksantikvarieämbetet bjuder in till runt om i landet – Arkeologidagen i augusti och Kulturarvsdagen september.

Sista dag för lokala arrangörer att under sommaren presentera sitt arrangemang med en egen webbsida är den 30 juni, men efteranmälningar är förstås välkomna och hanteras efter sommaren.

Riksantikvarieämbetets två temaevenemang besöks årligen av tiotusentals besökare. Var med och delta med ett lokalt arrangemang, du också! Först ut är Arkeologidagen som arrangeras söndagen den 28 augusti med det stående temat ”Arkeologi och förhistoria”.

Två veckor senare är det dags för Kulturarvsdagen som traditionellt firas söndagen den 11 september, men det går även bra att medverka redan den 9  och 10 september så att så många som möjligt kan delta. Årets tema är ”Hållbart kulturarv.”

Arkeologidagen

Arkeologidagen är vår årliga temadag där fokus är på intressanta fynd och fyndplatser och inte minst arkeologens spännande arbete. Syftet med Arkeologidagen är att på ett begripligt sätt visa på arkeologins möjligheter för oss människor att förstå och tolka historien.

Närbild på arkeologiskt verktyg.
Närbild från utgrävningar i Medeltidsstaden Nya Lödöse, i centrala Göteborg.  Foto: (CC BY)

Genom att bjuda in allmänheten till lokala arrangemang såsom öppna utgrävningar, föreläsningar, vandringar genom fornlämningsområden eller digitala visningar bidrar evenemanget till att sprida mer kunskap om fornlämningar och forntidsmiljöer.

Kulturarvsdagen

Kulturarv finns överallt omkring oss och påverkar alla. Det formas och omformas ständigt – i dåtid, nutid och framtid. Kulturarvsdagen arrangeras under tre dagar för att bidra till skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer runt om i hela landet.

Med årets tema kan du som är arrangör låta besökare utforska vilka åtgärder som kan vidtas för att skydda vårt rika och mångfaldiga europeiska kulturarv. I fokus för temat ligger människors aktiva roll i att bygga en mer hållbar och motståndskraftig framtid. Det ger också en möjlighet för arrangörer att inleda samtal om hur framtiden kan komma att se ut. 

Barn står framför odlingslåda med lin.
Hållbart kulturarv. På Bungemuseet har flera odlingsprojekt med kulturväxter genomförts, till exempel med sällsynta potatissorter och odling av lin (bilden). Foto: (CC BY)

Kulturarvsdagen är också ett utmärkt tillfälle att visa upp innovativa lösningar; guidning via QR-koder eller appar med virtuella visningar som är viktiga för personer som inte själva kan ta sig till ett besöksmål eller en visning.

Välkommen med din anmälan

Sista anmälningsdag för att synas med en egen presentationssida på vår webbplats under sommaren, när många planerar sina besök, är den 30 juni. Senare anmälningar är välkomna men publiceras först efter semesterperioden.

Läs mer om att arrangera Arkeologidagen
Läs mer om att arrangera Kulturarvsdagen

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: