Nyhetsarkiv
Collage med höghus, cirkelmönster och pixelerad bakgrund.
Den 9–10 november 2022 är det dags för nästa nätverksträff för immersiva medier. Foto: (CC0)

Nätverk för immersiva medier

Immersiva medier är samlingsnamnet på medietekniker som ger oss nya sätt att förmedla, förstå och gestalta kulturarv, men även nya sätt att skapa kultur, nya verk och upplevelser.

Exempel på immersiva medier är Virtual Reality, Augmented Reality och 3D. Med tekniken kan till exempel presentationer, guidningar och visningar skapa en helhetsupplevelse som av betraktaren kan upplevas som omslutande och ofta verklighetsnära.

Nätverket för immersiva medier är ett informellt nätverk för alla som är intresserade av utvecklingen inom detta område. Nätverket samlar yrkesverksamma, ideellt engagerade, forskare, entreprenörer och studenter inom musei- och kulturarvsområdet samt konstnärer, företag och verksamma inom branschen immersiva medier.

– Den ständiga och relativt snabba utvecklingen av immersiva medier är spännande. Nätverket samlar många som har planer på, eller är i uppstarten av att börja använda immersiva medier,  säger Nina Eklöf, verksamhetsutvecklare vid Riksantikvarieämbetet och ny samordnare för nätverket.

Träffas två gånger per år

Riksantikvarieämbetet arrangerar två nätverksträffar per år. Varje träff sker i samarbete med en lokal samarbetspart. Nätverksträffarna är kostnadsfria, ingen föranmälan behövs, och de sker i första hand digitalt. Dessutom har nätverket en egen facebookgrupp.

Nästa nätverksträff äger rum digitalt den 9–10 november 2022 och arrangeras av Riksantikvarieämbetet tillsammans med Västerås Museer och Kulturutveckling Region Västmanland.

Läs mer om vad som står på programmet för kommande träff
Läs mer om nätverket för immersiva medier och tidigare träffar

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: