Nyhetsarkiv
Två kvinnor står lutade över en dator och en läsplatta i ett rum med hyllor och museiföremål.
Johanna Pietkäinen från Gotlands museum och Lisa Berg från Riksantikvarieämbetet diskuterar digitalisering. Foto: (CC BY)

Följ arbetet med att stödja den digitala omställningen på museiområdet

Att stödja museerna i arbetet med det digitala kulturarvet, och med att utveckla museiverksamheterna utifrån de nya förväntningar som ställs på museerna i en digital tid, är en av myndighetens prioriteringar under de närmaste åren.

Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stödjer arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vi arbetar för visionen om ett långsiktigt användbart och sammanlänkat digitalt kulturarv för dagens och framtidens användare.

För att kunna styra och samordna arbetet har Riksantikvarieämbetet inrättat ett program för digital omställning på museiområdet. Inom programmet pågår just nu ett antal insatser som handlar om nationell samordning, digital infrastruktur och kompetensutveckling.

Nationell strategi för digitalt kulturarv

Under hösten 2023 har vi varit ute på en turné runtom i landet för att samla in synpunkter och tankar från landets kulturarvsaktörer på det utkast till en nationell strategi för digitalt kulturarv som vi har tagit fram.
Närmare 300 personer deltog på träffarna och vi är oerhört glada över all återkoppling vi har fått från deltagarna – det kommer att vara till stor hjälp i det fortsatta arbetet med strategin.

Ett sammanlänkat kulturarv

Under 2023 har vi också påbörjat ett stort utvecklingsprojekt som syftar till att modernisera K-samsöks digitala infrastruktur från grunden. K-samsök är en tjänst som tillgängliggör kulturarvsdata från svenska museer och andra minnesinstitutioner. Utvecklingen av K-samsök är planerad att sätta i gång i början av 2024.

Digital kompetens i en digital tid

Ett omfattande kompetensutvecklingsprojekt, Digitala Museilyftet, har också startat upp under 2023 med finansiering av Europeiska socialfonden. Under projektperioden 2023–2026 lanseras tre utbildningspaket inom digitaliseringsområdet för personal på centralmuseerna i Stockholmsregionen. Syftet med projektet är att stärka individernas ställning på arbetsmarknaden och göra organisationerna mer rustade för de nya förväntningar som ställs på dem i en modern, digital tid.

Läs mer om hur vi har jobbat under 2023 för att stötta museernas digitala omställning.

 

 

 

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: