Tips för dig som är arrangör

Bjud in allmänheten till kulturhistoriskt intressanta byggnader, miljöer och andra lämningar, sprid berättelser och historier om händelser, människor och traditioner. Här hittar du tips för dig som vill medverka som arrangör.

Kulturarvsdagarna ska bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer. Alla, såväl företag, organisationer, föreningar som privatpersoner, är välkomna att anmäla aktiviteter. Det ska helst vara fritt inträde till de miljöer som ni väljer att lyfta fram, ordinarie entréavgifter kan dock tas ut.

Erbjuder ni aktiviteter som medför extra kostnader för material eller transporter, kan förstås ersättning för dessa tas ut av deltagarna till självkostnadspris. Detta behöver då framgå tydligt i informationen i er arrangörsanmälan.

Tider för aktiviteter, guidade turer, föreläsningar och andra programpunkter bestämmer ni själva inom ramen för årets datum för evenemanget Kulturarvsdagen.

Några tips på aktiviteter du kan arrangera:

 • Ordna utflykter; rundvandringar, bussturer, cykelturer, ridturer eller varför inte en picknick?
 • Guidningar och visningar av intressanta kulturmiljöer eller kulturhistoriska byggnader
 • Berätta sagor, sägner eller andra historiska platser knutna till platsen
 • Visa en utställning eller varför inte visa ett teaterstycke, eller lustspel kring temat
 • Ordna en marknad eller skördefest
 • Bjud in intressanta föreläsare eller skapa en berättarafton där alla får komma till tals
 • Håll ”Öppet hus” eller varför inte ”Öppen trädgård”
 • Glöm heller inte barn och unga – ordna gärna ett särskilt arrangemang eller särskilda programpunkter för dessa.
 • Kombinera aktiviteterna med tävlingar. Gör en tipspromenad, eller varför inte anordna en fototävling på Instagram.
 • Uppmana alla som besöker er att tipsa om arrangemanget på Facebook eller att twittra med hashtag #kulturarvsdagen.
 • Arrangera ”Instawalks” där deltagarna fotograferar sin promenad och lägger upp bilderna på Instagram. Glöm inte att uppmana till att tagga bilderna med #kulturarvsdagen. Samverka med andra på orten, i kommunen eller i regionen.
 • Starta en studiecirkel kring temat.

Riksantikvarieämbetets samverkansparter Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas samarbetsråd och dess medlemmar har god erfarenhet av att arrangera kulturarvsdagar. Om du behöver hjälp med fler idéer på årets tema – tveka inte att höra av dig till dem eller oss. Eller till ditt regionala hembygdsförbund.

Följ årets tema

Arrangemangen ska vara öppna för alla och gärna knyta an till årets gemensamma europeiska tema på något sätt. Temat varierar år från år. Det finns förstås utrymme att vara kreativ så att temat ska passa de flesta som vill vara med. Europarådet har tagit fram en inspirationsfolder på engelska med tips på ytterligare aktiviteter, Arts and Entertainment – 101 Event Ideas.

Övergripande teman i hela Europa för i år och de närmaste två åren är:

2019: ”Arts and Entertainment”
2020: ”Heritage and Education”
2021: ”Inclusive Heritage”

Varför inte ta chansen att skapa eller delta i gränsöverskridande arrangemang med våra grannar i Europa. Andra länders arrangemang och datum för evenemanget hittar du på www.europeanheritagedays.com.

Anmälan

Här hittar du anmälningsformuläret.