Om Digikult 2024
Årets Digikult-konferens arrangeras i Göteborg den 1–3 oktober 2024. Anmälan öppnar i sommar, boka in datumen redan nu.
Digikult är en årlig nationell konferens om tillgänglighet, delaktighet och utveckling för digitalt kulturarv i praktiken. I över ett decennium har den uppskattade konferensen Digikult samlat kulturarvsbranschen för att inspirera och diskutera kring digitalisering av kulturarvet.
Arrangörer
Digikult 2024 arrangeras av Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet, Kungliga biblioteket och länsstyrelsens Kulturmiljöforum, i samarbete med Kulturförvaltningen, Västra Götalandsregionen.
I år samarrangeras också Digikult med höstens nätverksträff för immersiva medier, ett branschöverskridande nätverk för alla som är intresserade av nya sätt att förmedla, förstå och gestalta kulturarv.
Program och anmälan
Årets konferens kommer att arrangeras på plats i Göteborg den 1–3 oktober 2024 och även sändas digitalt för dem som vill delta på distans.
Läs mer om konferensen program och hur du anmäler dig
”Lightning Talks!”
Vill du berätta kort och spänstigt om ett nytt och spännande projekt, en innovation eller en utställning på konferensen Digikult? Kanske handlar det om interaktivitet, immersivitet eller AI, och som du kan presentera på ett par minuter? Då är du välkommen att dela med dig av dina erfarenheter på ett Lightning Talk på Digikult – konferensen för digitalt kulturarv i praktiken. Maila ditt förslag till digikult@raa.se senast den 20 maj 2024. Men vänta inte för länge, det finns begränsat utrymme i programmet (se kontakt på sidan).
Det mesta av det bästa
Att digitalisera och tillgängliggöra kulturarvet är en viktig fråga i inom kulturarvssektorn och är en förutsättning för en mer demokratisk och jämlik tillgång till kulturarvet. Digitaliseringen säkerställer att framtida generationer kan ta del av de kollektiva minnen vi förvaltar idag.
Digikults ambition är att erbjuda det mesta av det bästa när det kommer till digital humaniora, digital förmedling av kulturarvet och inte minst insatser som rör tillgänglighet, delaktighet och utveckling med både svenska och internationella perspektiv.
Att lära och inspireras av varandra
Visionen bakom Digikult är att skapa ett forum för alla som är intresserade av digitalt kulturarv, och att lägga fokus på praktik och resultat. Vad har olika aktörer gjort, och hur fungerade det? Vilka misstag kan vi lära oss av, och vilka framgångar kan vi inspireras av?
Nordiska och internationella perspektiv
Aktuella frågeställningar som har behandlats är hur sociala medier och nya medietekniker förändrar tillgången till kulturarv och vårt beteende vid besök på kulturarvsinstitutioner. Andra teman som presenteras och diskuteras är hur vi kan arbeta med insamling, dokumentation och förmedling av kunskap.
Digikult har också en uttalad vilja och ett uppdrag att ha ett nordiskt perspektiv – men också internationella gäster och besökare.