Museer & omvärld

Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet Museer & omvärld.

Delta i diskussionen – skriv för oss.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.

Ett brev från USA

President Donald Trump går hårt åt den amerikanska kultursektorn. Förutom att lägga ner museimyndigheter och strypa bidragen till kulturarvssektorn vill han stoppa program för mångfald, jämlikhet och inkludering. Men hur är det att arbeta inom den amerikanska kulturarvssektorn idag? Den amerikanske antropologen och museiarbetaren Chip Colwell har skrivit ett brev till sina kollegor i Sverige.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

”Museer är viktiga aktörer i utvecklingen av digital humaniora”

Är inte AI och dess möjligheter för museer när det gäller text- och bildhantering en dröm för museer? Och är det inte en god anledning för museer att samarbeta kring digital humaniora? Det frågar sig Pille Pruulman Vengerfeldt, professor vid Malmö universitet, som besökt konferensen DHNB i Tartu.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Fem små filmer från Museernas Vårmöte

Under Sveriges Museers vårmöte i Jönköping förra veckan passade Museer & omvärld på att prata med några deltagare och föreläsare. Se intervjuerna här!

Läs mer.

Ämnen

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Fem röster från Sveriges Museers Vårmöte

Vilka tankar och lärdomar föddes på Sveriges Museers Vårmöte i Jönköping? Vi frågade fem konferensbesökare.

Läs mer.

Ämnen

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

,

Museipanelen om filantropi, nationalism och skärmtid

Kommer museerna kunna skapa den där traditionen för sponsring av kultur som så många säger att vi saknar i Sverige? Och ska den svenska kulturen vara nationalistisk i kristid? Det var frågor som diskuterades i museipanelen under vårmötet.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

”Fundraising handlar inte bara om pengar”

När det gäller att hitta privat finansiellt stöd har universiteten ett försprång gentemot museerna, inte minst erfarenhets- och kompetensmässigt. När kulturinstitutionernas intresse för kompletterande finansiering nu ökar behöver de bli bättre på att bygga relationer.
– Att se det som ”vi” och ”de” tror jag är en farlig väg att gå, säger konsulten Mirelle Andreasson.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Nytt avsnitt av Museipanelen

Museipanelen samlas på nytt för att diskutera nyheter och trender inom museisektorn. Den här gången är det nedläggningar i USA, armlängds avstånd och frågan om huruvida museerna står inför en framtida kompetenskris som diskuterades.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

”Färre nyexaminerade kan göra att sektorn blir mindre dynamisk”

Arbetsmarknaden ser dyster ut för dem som söker sig till museiyrken. Åtminstone enligt den prognos som fackförbundet Saco har tagit fram. Om den här bilden stämmer, hur kommer museisektorns utveckling påverkas? Museer & omvärld frågade fem museichefer.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Fem röster från Riksantikvarieämbetets konferens om kulturarvsforskning

Vad händer inom forskningen om kulturarv i Sverige? Det får deltagarna på Riksantikvarieämbetets pågående konferens i Stockholm svar på. Museer & omvärld har träffat fem av dem.

Läs mer.

Daniel Strand

daniel.strand@raa.se

Skärm under omförhandling

2024 kom Folkhälsomyndigheten med nya, restriktiva råd om barns skärmanvändning. Kommer de uppdaterade rekommendationerna även att forma barns museiupplevelser? Och vad möjliggörs i en barnutställning som är nästintill skärmfri?

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


1 2 3 35