Nyhetsarkiv
Närbild på händer som håller ett tiotal svarta pärlor.
Benpärlor från utgrävningarna i Nya Lödöse. Foto: (CC BY)

Upptäck arkeologins spännande värld på Arkeologidagen

Det förflutna finns runt omkring oss, överallt, men det finns mycket att upptäcka än. Vill du veta hur man hittar skeppsvrak på havsbotten, hur en vikingaby kunde se ut eller hur hällristningar kan berätta om människors tro och vardagsliv? Var med och utforska föremålen, hantverket och arkeologens spännande arbete. Missade du Arkeologidagen finns både årets och tidigare års digitala arrangemang att se när det passar dig.

Söndag den 29 augusti var det dags för Arkeologidagen på många platser runt om i Sverige, för trettiotredje året i rad. Allmänheten välkomnas att delta vid utgrävningar, vandra genom fornlämningsområden och lyssna på berättelser med kulturhistoriska teman. På flera ställen anordnas också barnaktiviteter.

Arkeologidagen är den nationella temadagen för arkeologi som arrangeras sista söndagen i augusti varje år. Riksantikvarieämbetet är initiativtagare och samordnare för Arkeologidagen. I år innehåller programmet cirka 50 lokala arrangemang, som presenteras landskapsvis på  raa.se/arkeologidagen.

Flera av årets arrangemang anordnas utomhus eller helt digitalt. Häng med du också och glöm inte att tagga dina upplevelser med #arkeologidagen.

Till arrangemangen

Digitala arrangemang  från i år och tidigare år hittar du samlade här:

Här hittar du de landskap som fanns representerade i år:
(Fler kan tillkomma.)

Du kan även hitta en del arrangemang om arkeologiska fynd och fyndplatser och förstås en massa annat spännande vid arrangemangen under Kulturarvsdagen den 10–12 september.

  Om Arkeologidagen

  Arkeologidagen samordnas av Riksantikvarieämbetet för att engagera och stimulera till vidare kunskap om arkeologi och dess möjligheter, liksom att låta besökare uppleva och utforska fornlämningar och förhistoriska miljöer ”på riktigt”!

  Aktiviteterna genomförs av engagerade arkeologer, museer, fornbyar, organisationer och andra kulturhistoriska aktörer runt om i Sverige. Arrangemangen är kostnadsfria, utom i de fall ordinarie entréavgift förekommer.

  Läs mer om Arkeologidagen

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: