Nyhetsarkiv
Närbild på handmed lite skrapa som rensar jord. Foto: (CC BY)

Upptäck arkeologins spännande värld runt om i landet på söndag

Vill du veta hur man gör arkeologiska inventeringar vid smältande glaciärer, hur de första guldgubbarna hittades i Slöinge eller lära dig mer om Skalunda under järnålden? Var med och utforska föremålen, hantverket och arkeologens spännande arbete runt om i Sverige på årets temadag för arkeologi på söndag den 28 augusti.

Det förflutna finns runt omkring oss, överallt, men det finns mycket att upptäcka än. På söndag välkomnar Riksantikvarieämbetet, tillsammans ett femtiotal lokala arrangörer i 19 olika landskap, dig som besökare att lära dig mer om arkeologi  och förhistoria. Du kan till exempel delta vid utgrävningar, vandra genom fornlämningsområden och lyssna på berättelser med kulturhistoriska teman. På flera ställen anordnas också barnaktiviteter.

Arkeologidagen är den nationella temadagen för arkeologi som arrangeras sista söndagen i augusti varje år. Riksantikvarieämbetet är initiativtagare och samordnare för Arkeologidagen, som genomförs för trettiofjärde året i rad. Alla medverkande arrangemang som deltar i år presenteras landskapsvis på  raa.se/arkeologidagen.

Aktiviteterna genomförs av engagerade arkeologer, museer, fornbyar, organisationer och andra kulturhistoriska aktörer runt om i Sverige. Arrangemangen är kostnadsfria, utom i de fall ordinarie entréavgift förekommer.

  Här hittar du alla arrangemangen

  I år kan du besöka drygt 50 lokala arrangemang. Många av årets arrangemang anordnas utomhus och några även helt eller delvis digitalt. Häng med du också och glöm inte att tagga dina upplevelser med #arkeologidagen.

  Digitala arrangemang  från i år (och tidigare år) hittar du samlade här:

  Här hittar du de landskap som finns representerade i år:

  Arrangemang andra datum

  Du kan även hitta en del arrangemang om arkeologiska fynd och fyndplatser, och förstås en massa annat spännande, vid arrangemangen som deltar om två veckor när vi firar kulturarvets temadagar: Kulturarvsdagen den 9–11 september. Varmt välkommen då också!

  Om Arkeologidagen

  Arkeologidagen samordnas av Riksantikvarieämbetet för att engagera och stimulera till vidare kunskap om arkeologi och dess möjligheter, liksom att låta besökare uppleva och utforska fornlämningar och förhistoriska miljöer “på riktigt”!

  Delta som arrangör

  Har du missat anmäla ett eget arrangemang? Då har du ännu chansen. Det går bra att skicka in efteranmälningar nästan ända in i kaklet, dock senast fredag 26 augusti kl. 10.00. Att delta som arrangör är gratis.

  Läs mer om Arkeologidagen

   

   

   

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: