Museer och hållbarhet
Omställning, anpassning och aktivt arbete för en hållbar samhällsutveckling är aktuellt hos dagens museer.
Nedan finns en lista med länkar till information, stöd och verktyg för museernas hållbarhetsarbete . Tipsa oss gärna om du saknar något i listan.
Social hållbarhet
Museerna bidrar till samhällets sociala hållbarhet på flera sätt. Genom sin verksamhet möjliggör de förståelse mellan grupper och skapar en känsla av tillhörighet hos de enskilda individerna. Museer ökar människors välmående och välbefinnande och fungerar som långsiktiga och tillförlitliga institutioner i samhället.
- Social hållbarhet och kulturarv, en beskrivning av Riksantikvarieämbetet utifrån skriften Räkna med kulturarvet (2023).
- Museernas samhällsrelevans: en kunskapsöversikt över museers bidrag till social hållbarhet, en rapport från Riksantikvarieämbetet (2023).
- K samtal: Vad är social hållbarhet för museer? Inspelat samtal om social hållbarhet med några röster från museisektorn (2023).
- Att belägga museers värde. Rapport skriven av Klas Grinell, Göteborgs Stad, kulturförvaltningen (2023)
- Att skapa relationer genom det digitala museet. Rapport skriven av Klas Grinell, Göteborgs Stad, kulturförvaltningen (2023).
- Sustaining Digital Heritage. ICCROM driver ett initiativ för hållbart digitalt kulturarv där de bland annat tagit fram verktyget A Self-Assessment Tool for Evaluating Digital Sustainability. Verktyget fokuserar på långsiktig tillgänglighet till digitalt kulturarv.
Minskad klimat- och miljöpåverkan
Många museer arbetar just nu aktivt med att ställa om för en minskad negativ påverkan på klimat och miljö i sina verksamheter, samtidigt som de upprätthåller ett bevarande och en utveckling av kulturarvet.
- Riksförbundet Sveriges Museers rekommendationer för klimatmässig hållbarhet inom den svenska museisektorn.
- Energi och inomhusklimat, sammanställd information om energisparåtgärder i relation till bevarande av samlingar på Riksantikvarieämbetets webbsida.
- The Exhibition Design Guide är råd för hållbar utställningsproduktion, sammanställt av the Design Museum.
- Hållbara transporter, sammanställd information från Nordiska Konservatorförbundet Sveriges arbetsgrupp för hållbara transporter.
- Europeana Climate Action Community. En sammanslutning inom Europeana för professionella som arbetar med digitalt kulturarv och som vill minska sektorns klimatavtryck.
- Handbok för hållbar turismutveckling. Handbok för att arbeta metodiskt och steg-för-steg med hållbara besöksmål. Handboken är framtagen för världsarv och andra kulturmiljöer, men kan även passa museer. Framtagen av Riksantikvarieämbetet och Tillväxtverket.
- Broschyr från FNs organisation för världens turism (United Nations World Tourism Organisation), redovisar kort hur alla 17 målen i Agenda 2030 kan bemötas inom hållbar turism.
- Upphandlingsmyndighetens råd för hållbar upphandling, bra råd för exempelvis återkommande museigemensamma varor och tjänster.
Koldioxidberäkning
Det finns initiativ inom museibranschen internationellt där det har tagits fram lösniningar för att beräkna koldioxidpåverkan från olika delar av museernas verksamheter. Även kalkylatorer som inte är direkt anpassade för museisektorn kan vara användbara.
- STiCH Carbon Calculator
- Gallery Climate Coalition Carbon Calculator
- The Networked Condition
- Website Carbon Calculator
Klimatanpassning
- Klimatanpassning, information på Riksantikvarieämbetets webb om hur kulturarvsförvaltare och institutioner kan arbeta med klimatanpassning.
- Klimatpåverkan på kulturarv: Samlingar, föremål och interiörer, information på Riksantikvarieämbetets webb med tabell över över klimatpåverkan på samlingar, föremål och interiörer samt anpassningsförslag.
- Riskhantering och katastrofberedskap, information på Riksantikvarieämbetets webb om beredskap och verktyg för riskhantering. Här finns även information om hur museer kan arbeta med skadedjur och mögel.
- Climate Resilience Resources for Cultural Heritage, råd och verktyg sammanställt av amerikanska Foundation for the Advancement in Conservation.
Övergripande ramverk och stöd
- Hållbara museer. En sammanställning av information för en mera hållbar museipraktik som finns på Världskulturmuseernas webbsida.
- Verktygslåda för museer i klimatkrisens tid. Några olika redskap hämtade från klimatpsykologi och miljökommunikation, som kan användas i museernas arbete med programverksamhet, kommunikation och utställningar. Framtagen av Sveriges latbruksuniversitet tillsammans med Moderna museet.
- Our Collections Matter Toolkit. Verktygslåda som är framtagen av ICCROM för organisationer med kulturarvssamlingar, till exempel museer. Här finns en sammanställning av skrifter och verktyg för hållbarhetsarbete. Här går det att få stöd för att linjera arbetet i enlighet med Agenda 2030-målen. Se även ICCROMs video som förklarar hur verktygslådan fungerar.
- Hållbar samlingsförvaltning. En bild av hur museernas samlingsförvaltning och hållbarhetsfrågor hänger ihop.
- Hållbarhetsstjärnan – en modell för museer. En modell för hållbarhetsaspekter framtagen i ett forskningsprojekt med särskilt fokus på museer och teatrar.
- Museums Top Tips Guide. Lättillgängliga tips och fallstudier som sammanställts i en skrift av Julie´s Bicycle.
- Toolbox – Museums for Climate Action. En sammanställning med verktyg, ramverk och initiativ för att hjälpa museer att mera aktivt arbeta med klimatomställning, på det egna museet och tillsammans med andra museer.
- Termlista hållbar utveckling. En termlista för att samordna och tydliggöra termer och begrepp inom ämnesområdet hållbar utveckling. Institutet för språk och folkminnen.