Krister Ljungberg förevisar Cliff Burton Museum i samband med att han emottar Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2021. Foto: (CC BY)

Hallå där, Krister Ljungberg…

…ordförande i föreningen Bergabygdens kultur- och turism och initiativtagare till Cliff Burton Museum i Lagan, som blivit internationellt känt, långt innan det öppnats. På lördag öppnas museet som tillägnas metalbandet Metallicas avlidne basist.

Hur känns det inför invigningen på lördag?
– Lamporna i taket kom inte förrän häromdagen. Just nu håller vi på att skruva ihop Metallica-trumsetet från Mexiko, det är tusen skruvar. Så det är lite stressigt. Men det känns jättebra. Spännande. Fansen har börjat komma, bland annat från Mexiko och Tyskland, inför invigningen. De är supertrevliga. Några satte sig ner och grät när de fick komma in och titta. Då vet man att man har gjort ett bra arbete.
– Jag hade nyligen ett samtal med Cliff Burtons halvsyster i England, hon är också jättenöjd. Hon har fått i uppdrag av Metallica att följa oss, de själva är försiktiga med sina kontakter. Men de vill att vi ska livestreama invigningen så att de kan dela den på Facebook. De har 38 miljoner följare. Tog två sekunder att tacka ja till det. Det sätter Lagan på kartan.

När du nu ser på det färdiga museet, hur nära är det den ursprungliga visionen ni hade?
– Från allra första början skulle det bli en utställning inne på restaurangen Laganland. Sedan har det vuxit. Vårt syfte, att bevara, vårda och levnadsgöra Cliff Burtons minne, är oförändrat. Men den här extremt stora, internationella uppmärksamheten från människor som vill vara med och bidra hade vi inte förväntat oss. Att vi skulle få hit ett trumset som Lars Ulrich i Metallica faktiskt har spelat på fanns inte på kartan, men genom donationer från ägarna kom det hit. Så grunden är sig någorlunda sig lik, men samlingen är annorlunda.

”Ska man arbeta med kulturarv så måste man samarbeta”, sade du då du tog emot 2021 års förtjänstmedalj av riksantikvarien härom månaden. Vilka har varit de viktigaste samarbetena under tillkomsten av Cliff Burton Museum?
– Samarbetet mellan Bergabygdens kultur- och turism och Laganland är a och o. Sedan har vi ett bra samarbete med Sagobygden, som har en berättarplats vid minnesstenen, men också med andra föreningar runtomkring. Ljungby kommun är också med. Vår tanke är att museet en resurs för turismen, att man ska övernatta, handla och äta här. Vi samarbetar med ABF som går in med pengar till invigning och guidningar.
– Det ska också vara en social mötesplats för människor. Vi hade en föreläsning och då var det människor i alla åldrar, från 16 till 83, som stod och pratade med varandra efteråt. Jag har inte varit med om att kultur och historia haft en sådan effekt förut.

Cliff Burton Museum, som öppnar den 14 maj 2022. Cliff Burton avled i Dörarp 1986.

Har andra museer hört av sig för att få veta hur ni har gjort?
– Nej, inte än. Och själva museet och hur vi bygger upp det skiljer sig inte så mycket från andra museer. Däremot sticker vi ut när det gäller att nå ut och arbeta med andra aktörer och vad vi vill göra som social mötesplats. Vi vill vara en turistdestination. Vi kommer inte gå med vinst, men det blir en vinst för samhället, där vi utgör spindeln i nätet.

I Stockholm har ett museum över Avicii nyligen öppnats. ABBA-museet är ett av stadens mest populära besöksmål. Tror du att vi kommer att få se fler museer vikta åt populärkulturen under de kommande åren?
– Jag tror att det är viktigt att vi lyfter fram populärkulturen och museum som handlar om 1900-talet. Vi ligger efter när det gäller att vårda och bevara 1900-talet. Jag har en dröm om att starta ett museum om hur kontorslandskapen såg under 1900-talet. Sedan tycker jag att man ska bli bättre på vårt eget kulturlandskap. Det är vi dåliga på idag. Vi har 8000 gravhögar i Ljungby kommun men människorna vet knappt att det är gravar. Där håller vi på att ta fram en app med filmer som berättar om våra kulturmiljöer.

Vilket är drömföremålet på Cliff Burton Museum?
– Cliff Burtons bas, såklart. Hans syster i USA har den. Men det finns inga ekonomiska möjligheter att köpa den om hon skulle vilja sälja. Men vi kommer att få saker från hans halvsyster. Och fansen lämnar hela tiden saker. Vi ska bland annat få en stor banderoll som den tyska fancluben skänker. Och det är inte osannolikt att bandet själva kommer att besöka museet. De mexikanska fans som vi är i kontakt med känner bandet och de är ganska säkra på att bandet kommer att komma hit någon gång. Och hans syster kommer sannolikt redan i år.

 

Lyssna gärna på Riksantikvarieämbetets K-podd, där Krister Ljungberg berättar mer om Cliff Burton Museum, sitt mångåriga engagemang för kulturmiljöer i och kring Lagan samt om kulturarvet som en resurs i lokalsamhället.

 

 

Kategori

Ämnen


Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: