Ett fotocollage med 11 porträttbilder. Foto: (CC BY)

Här är alla talarna på Omvärldsdagarna

EVENEMANG Anmälan till Omvärldsdagarna 2023 har nu stängt. Välkommen till två halvdagar fullspäckade av trendspaningar, inspirationsföreläsningar, panelsamtal och mingel. Vi ses på Tekniska Museet 26–27 oktober!

Anmälan till Omvärldsdagarna har nu stängt. Du som inte har möjlighet att delta på plats kommer kunna se delar av innehållet i efterhand här på Omvärld & insikt, så håll utkik!

Omvärldsdagarna riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av utvecklingsfrågor för museer och arrangeras av Omvärld & insikt, Riksantikvarieämbetets omvärldsredaktion för museer. Samarbetsparter är Tekniska Museet och branschorganisationen Sveriges Museer.

Under konferensen får du ta del av inte mindre än 10 spännande inspirationsföreläsningar, på teman som sträcker sig mellan AI, data, FN:s barnkonvention och porslinsrävar, samt se inspelningen av Museipanelen live på scen. Här hittar du hela programmet.

Konferensen leds av omvärldsredaktörerna Fredrik Emdén och Karin Olli-Nilsson från Riksantikvarieämbetet. Medverkar gör även Sveriges Museers ordförande Niklas Cserhalmi.

Vi har tidigare presenterat våra första fem föreläsare:

  • Katarina Graffman, filosofie doktor i antropologi
  • Johannes Klenell, författare och kulturredaktör på tidningen Arbetet
  • Pille Pruulmann-Vengerfeldt, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet
  • Eleanor S. Armstrong, postdoktor vid Stockholms universitet
  • Mattias Frisk, grundare av Mjölby porslinsrävsmuseum

Våra resterande talare är:

Porträttfoto på kvinna med långt ljust hår.
Sara Öhrvall. Foto: (CC BY)

Sara Öhrvall

Alla talar om AI, men vad kommer tekniken innebära för museerna? Den frågan kommer Sara Öhrvall ta upp under Omvärldsdagarna. Hon är en av Sveriges främsta experter på digital utveckling och har länge varit drivande i digitaliseringsfrågor inom svenskt näringsliv, bland annat genom sina krönikor om framtidens tekniktrender som hon under flera års tid skrev för Dagens Industri. Sara Öhrvall verkar i gränslandet mellan ny teknik och morgondagens mänskliga behov och har haft ledningspositioner på bland annat Volvo, Bonnier, SEB och Axel Johnson.

En kvinna med brunt hår och glasögon, bokhylla i bakgrunden.
Carola Nordbäck. Foto: (CC BY)

Carola Nordbäck

När vi talar om hållbarhet gör vi det vanligtvis ur tre aspekter: ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Genom att tillföra ett fjärde perspektiv, existentiell hållbarhet, får vi redskap i vårt sökande efter hållbara sätt att se på relationen människa-miljö i antropocen. Carola Nordbäck, docent i kyrkohistoria vid Svenska kyrkan, har forskat bland annat om hur museer kan utveckla sitt arbete mot just existentiell hållbarhet, och till  Omvärldsdagarna kommer hon för att tala om hur vi kan närma oss vår tids ödesfråga: klimatet.

 

En leende man i rutig skjorta, vit bakgrund.
Johan Eckerud. Foto: (CC BY)

Johan Eckerud

Hur ser framtidens utställningar ut? Hur kommer vi ta till oss lärande och kunskap? Kommer den fysiska utställningssalen ersättas av digitala rum, eller kommer den analoga platsens betydelse vara orubbad? Om det siar Johan Eckerud, vd för konsultfirman Expology som de senaste 15 åren specialiserat sig på utställningar och upplevelsearkitektur, när han kommer till Omvärldsdagarna.

En kvinna står framför en grå, putsad vägg.
Jenny Gasbarro Ringarp. Foto: (CC BY)

Jenny Gasbarro Ringarp

Repatriering är en av vår tids mest brännande museifrågor. Rosettastenen, Parthenonfrisen, Beninbronserna, samiska föremål och mänskliga kvarlevor – listan över kulturegendom som är aktuell för återlämnande kan göras lång. Som handläggare på Statens museer för världskultur är Jenny Gasbarro Ringarp inblandad i flera repatrieringsärenden. Till Omvärldsdagarna kommer  hon för att berätta om dessa, men också om hur framtiden för återlämnandefrågor kan komma att se ut.

Tvådelat foto; porträttbilder på två kvinnor
Alice Strömberg och Julia Göransson från Mitt slott, ditt slott på Västmanlands läns museum. Foto: (CC BY)

Alice Strömberg och Julia Göransson

Sedan den 1 januari 2020 är FN:s barnkonvention lag i Sverige. Hur kan museer tillämpa den i praktiken? Västmanlands läns museum har anställt fem tonåringar som själva får vara med och bestämma i frågor som rör kulturarvet. En av dem är Alice Strömberg som tillsammans med projektledaren Julia Göransson kommer till Omvärldsdagarna och berättar om projektet Mitt slott, ditt slott – och vad museerna borde göra för att bättre ta tillvara barn- och ungdomsperspektivet i sina verksamheter.

LÄS MER: Unga ska göra unga intresserade av kulturarv

Kategori


Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: