Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Delta i diskussionen – skriv för Omvärld & insikt! Kontakta redaktionen.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.

Omvärldsspana med oss i höst

SAVE THE DATE. Välkommen till Omvärldsdagarna 2024! Omvärld & insikt, Riksantikvarieämbetets omvärldsredaktion för museer, bjuder tillsammans med Sörmlands museum in till en två halvdagars konferens med trendspaningar, inspirationsföreläsningar och panelsamtal.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Mattias Frisk: ”Det är så dumt att det blir jätteroligt”

Mjölby Porslinsrävsmuseum är ett konstprojekt som härmar museer, och som var ett onlinemuseum långt innan begreppet blev vedertaget. Är det ett skämt eller på allvar? Både och, enligt grundaren Mattias Frisk. Här ser du hans föreläsning från Omvärldsdagarna 2023.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Johannes Klenell: Vi blev tagna på sängen av kulturpolitiken

Kulturredaktionerna missade se den utveckling som lett fram till den kulturpolitik vi i dag ser i Norrköping. Det säger Johannes Klenell, kulturredaktör på tidningen Arbetet. I sin föreläsning från Omvärldsdagarna 2023 bjuder han på tillbakablickar från sin ungdoms Norrköping och dess dåvarande kulturpolitik.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Pille Pruulmann-Vengerfeldt: ”Museerna lever i en dataloop”

Vad har ett estländskt monster med museers hantering av data att göra? Och går det att mäta museers relevans i antalet följare på sociala medier? Om det berättar professor Pille Pruulmann-Vengerfeldt i sin föreläsning från Omvärldsdagarna 2023.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Carola Nordbäck: Museers meningsskapande när världen rämnar

Hur kan museer närma sig miljö- och klimatkrisen? Ett sätt kan vara att bjuda in till existentiella samtal, menar Carola Nordbäck, docent i kyrkohistoria. I sin föreläsning från Omvärldsdagarna 2023 berättar hon om existentiella perspektiv på det ohållbara och hur museerna kan skapa mening när världen som vi känner den rämnar.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Alice Strömberg: Sluta gissa vad vi vill – lyssna istället!

Hur kan museerna bättre ta vara på barns och ungas perspektiv? Om det vet Alice Strömberg en hel del. Hon är en av fem unga som anställts av Västmanlands läns museum i ett projekt där de får vara delaktiga i beslut som rör ungdomar. Här delar hon med sig av sina bästa tips till publiken på Omvärldsdagarna 2023.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Ellie Armstrong: Därför är museer inte neutrala

Museer är inte neutrala kunskapsförmedlare, utan har präglats starkt av de samhällen och kulturer de vuxit fram ur. Det menar forskaren Eleanor S. Armstrong, som tidigare lett visningar med queer-tema på Science Museum i London. Om det berättar hon i sin föreläsning under Omvärldsdagarna 2023 – se den i efterhand här!

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Transformativ intelligens – hur AI förändrar vår syn på kunskap

Alla talar om AI – men vad kommer tekniken innebära för museerna? Sara Öhrvall, en av Sveriges ledande experter inom digital utveckling, ger sin bild av hur AI förändrar vår syn på kunskap, berättande och värdeskapande i sin föreläsning på Omvärldsdagarna 2023. Se den i efterhand här! 

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Dagens trender och framtiden för utställningar

Hur ser framtidens utställningar ut? Ersätts den fysiska utställningssalen av digitala rum, eller kommer den analoga platsens betydelse vara orubbad? Om det siar Johan Eckerud, vd för Expology, i sin föreläsning under Omvärldsdagarna 2023. Här kan du se den i efterhand!

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Fortsättning följer – återlämnande under förändring

Repatriering är en av vår tids mest brännande museifrågor. Som handläggare på Statens museer för världskultur är Jenny Gasbarro Ringarp inblandad i flera återlämnandeärenden, och hon berättade om några av dem på Omvärldsdagarna 2023. Se hennes föreläsning i efterhand här!

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


1 2