Jonas Hellberg, ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd. Foto: (CC BY)

”Politiken måste kliva in”

Kommer länsmuseerna bli en viktig fråga för i höstens riksdagsval? Omvärld och insikt frågade Jonas Hellberg, ordförande Länsmuseernas samarbetsråd.

I samband med Almedalsveckan skrev Länsmuseernas samarbetsråd en debattartikeln med rubriken ”Inför en skyldighet för alla regioner att ha ett länsmuseum”. Är ni nöjda med genomslaget som debattartikeln fick?

– Vi är förstås inte nöjda förrän vårt förslag blir verklighet. Det är viktigt att staten genom lagstiftningen säkerställer att alla regioner tillgängliggör kulturarvet via länsmuseerna till invånarna i hela landet. Nu har vi startat diskussionen och jag uppfattar att inget parti i princip motsäger sig förslaget. När länsmuseerna hade sitt seminarium i Almedalen så ställde sig både Miljöpartiets, Moderaternas och Centerpartiets representanter bakom förslaget. Stödet är alltså starkt över blockgränserna. Jag hoppas att det blir riksdagsmotioner från partierna om detta. Jag hoppas förstås också att kulturministern ska ta till sig av våra tankar och tillsätta en utredning. Frågan kan också ha sin plats i utredningen om kultursamverkansmodellen.

 

Museilagen fyller fem år i år. I er debattartikel begär ni att den ses över och skärpas. Vad är det som gör att den har spelat ut sin roll? Hur bör den förändras för att vara aktuell 2022?

– Den har inte spelat ut sin roll. Lagstiftningen är viktig och behövs. Den har exempelvis bidragit till en ökad tyngd för museipolitiken. Men efter fem år behöver lagen utvärderas och stärkas. Pandemin visade att vi inte kan ta landets 24 regionala museer för givna. Två museer riskerade konkurs. Genom en stärkt lagstiftning kan vi skapa ökad stabilitet kring den här livsviktiga infrastrukturen för kulturarvet.

 

Ni skriver också att ni tycker att man ska hämta inspiration från bibliotekslagen, att varje region ska säkerställa att det finns ett regionalt museum och att det formuleras särskilda kulturarvsplaner. Hur har ni upplevt att politikerna hörsammar jämförelsen?

– Positivt! Bibliotekslagen är en framgång och något som riksdagspartierna tycker var viktigt. Den har gjort att kommunerna på allvar prioriterar biblioteken, kunskapsspridning och läsning. På samma sätt tror vi att en förstärkning av museilagen kan göra att regionerna tvingas att bli bättre på att ta sitt ansvar för det regionala kulturarvet, att det finns tillgängligt i hela landet och att finansieringen är stabil.

 

I en debattartikel i DN  förra veckan skrev Sveriges Museers nytillträdde generalsekreterare, Gunnar Ardelius, att ”de regionala museernas behov behöver beskrivas väl i utredningen”, med hänvisning till kulturministerns nyligen aviserade utredning om en kultursamverkansmodell. Ska vi tolka det här som att länsmuseerna kan bli en viktig fråga i höstens riksdagsval?

– Jag tolkar det så. Att Sveriges museer lyfter fram de regionala museerna ser jag som mycket positivt. Allt fler har insett att de regionala museerna verkligen lider av stora ekonomiska bekymmer. Vi har exempelvis tvingats säga upp lika många anställda som finns på Nordiska museet på bara några år. Det är orimligt. Politiken måste kliva in. Idag är det i princip frivilligt för regionerna att finansiera länsmuseerna. En del regioner tar sitt ansvar medan andra skär ned anslagen år efter år. För museer som arbetar med långa perspektiv och förvaltar samlingar för kommande generationer är den här osäkerheten och situationen direkt olämplig.

Kategori


Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: