Nyhetsarkiv
Flera porträttbilder bredvid varandra
Mötas i förändring. Möt några av talarna som kommer till Höstmöte 2022, 16–17 november. Foto: (CC BY)

Delta digitalt på Höstmötet – ett kulturarvsmöte i vår tid

Riksantikvarieämbetets Höstmöte 2022 arrangeras i Stockholm den 16–17 november. Årets tema ”Mötas i förändring” handlar om hur vi med mod, öppenhet och nyfikenhet möter utmaningarna i kulturarvsarbetet. Du kan ännu anmäla dig att delta digitalt.

Samhället, samtiden och framtiden behöver kulturarv. Det är vi säkra på. Alla människor har också rätt att delta i och bidra till kulturarvet. Klimatförändringar, demokratier som är under press, digital omställning och en pandemi som kanske inte är över än förändrar förutsättningarna för kulturarvsarbetet.

Det bästa sättet att forma framtidens kulturarvsarbete är att göra det tillsammans och att våga förändra invanda sätt att leda och arbeta. Att våga testa och att våga agera. Detta ska Höstmötet handla om.

När: Konferens 16–17 november samt kvällsmingel 15 november
Hur
: På plats och digitalt (Hybridmöte)
Var: Nalen i Stockholm, och  kvällsmingel på WTC Stockholm.
Anmälan: Registrera din anmälan här.

Vill du delta digitalt så kan du anmäla dig fram till konferens start.

Fler talare

Tidigare har vi presenterat talarna Esme Ward, som berättar om hur museer kan var en drivande kraft för utveckling av viktiga samhällsfrågor genom att samla människor och bygga samarbeten över sektorsgränser, och Rebecca Bailey,  som är verksam vid Historic Environment Scotland och programledare för forskningsprogrammet Towards a National Collection som tar de första stegen mot en nationell digitalisering av Storbritanniens kulturarv.

Vi är glada att nu även kunna presentera Helena Klintström som är samhällsplanerare och ansvarig för Hållbar stadsutveckling på WSP, där hon arbetar med att konkretisera och integrera hållbarhet i befintliga stadsutvecklingsprocesser. I rollen som processledare verkar hon för att koppla ihop social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet i stadsutvecklingsprojekt genom innovativa metoder och lösningar.

Ljushårig kvinna med träd i bakgrunden
Helena Klintström, WSP. Foto: (CC BY)

Helena Klintström är även expertledamot i Stockholm stads råd för Agenda 2030 och har tidigare arbetat för Boverket med Delegationen för hållbara städer samt för Uppsala kommun.

Även årets samhällsbyggare medverkar

Vi är också stolta över att ha med Årets samhällsbyggare 2022 Malin Klintborg, uppdragsledare för Smartare samhällsbyggnadsprocess på Lantmäteriet, i programmet för Höstmötet. Utmärkelsen Årets samhällsbyggare utses av  organisationen Samhällsbyggarna och tilldelas en yrkesverksam person som har gjort betydande insatser för samhällsbyggandet och samhällsbyggare. Malin Klintborg tilldelades utmärkelsen den 25 oktober.

– Potentialen i digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen är enorm. Därför är det så viktigt att det blir bra. Malin Klintborg har den rätta mixen av energi, ihärdighet, entusiasm och analytisk förmåga för att vi ska lyckas ställa om och växla upp, säger Joanna Messmer, vd Samhällsbyggarna, om utnämningen i en artikel på Samhällsbyggarnas webbplats.

Under Höstmötet presenterar Malin Klintborg aktuella regeringsuppdrag för att utveckla den digitala  samhällsbyggnadsprocessen, samt hur dessa hänger samman och kopplar an till några centrala kulturmiljöinitiativ, i ett av de valbara spåren: Digitalisering i praktiken – om nuläget i digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen.

Läs mer

Du hittar hela programmet och hålltider här
Läs mer om temat och Riksantikvarieämbetets höstmöte
Läs mer om årets huvudtalare

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: