Nyhetsarkiv
Sju olika bilder som visar kulturarvsarbete mot en orange bakgrund
Bidrag för kulturarvsarbete går att söka för en mängd olika projektändamål. Bidraget fördelas till insatser med syfte att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Foto: (CC BY)

Hög tid att söka bidrag till kulturarvsarbete

Vad har Svenska Arkivförbundet, Mjörns ångbåtsförening och Sveriges Dövas Riksförbund gemensamt? Alla har de sökt och fått Riksantikvarieämbetets bidrag till kulturarvsarbete. Sista dag för att söka årets bidrag är den 31 januari.

Sedan 2017 fördelar Riksantikvarieämbetet 17 miljoner till projekt som bevarar, använder och utvecklar kulturarvet. Bidrag till kulturarvsarbete går att söka för en mängd olika projektändamål.

Syftet är att öka delaktigheten i kulturarvsarbetet och allmänhetens tillgång till kulturarvet. Här kan du läsa mer om tre organisationer som sökt och fått bidraget, samt hur du gör för att söka det.

Svenska Arkivförbundet kartlägger okända arkiv

Två händer med vita handskar rör vid äldre arkivhandlingar.
Hur ser det ut med beredskap för och digitalisering av
landets enskilda arkiv? Det vill Svenska Arkivförbundet
undersöka.
Foto: (CC BY).

Hur mår de enskilda arkiven i Sverige och kan de säkras för framtiden? För att ta reda på detta har Svenska Arkivförbundet sökt och beviljats medel från Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet och Statens kulturråd för en förstudie inför en kommande kartläggning av arkiv-Sverige.

De medel som Svenska Arkivförbundet tagit emot från lRiksantikvarieämbetet, 200 000 kronor, ska användas till det förberedande arbetet med museisektorn.

– Vissa museer har anställda arkivarier och tydliga rutiner för både arkivvården och forskarservice, medan andra inte har den kompetensen och där arkivbestånden ibland ses som stödsamlingar som kommer i andrahand. Med kartläggningen vill vi sätta ljuset på arkiven och skaffa ett värdefullt och nödvändigt kunskapsunderlag för att på olika vis kunna stötta verksamheter som bevarar enskilda arkiv och utveckla arkiv-Sverige, säger Amanda Vesterlund, generalsekreterare för Svenska Arkivförbundet.

Mjörns ångbåtsförening satsar på ungdomsverksamheten

Fyra ungdomar ser ut att arbeta bakom en ångpanna i trä.
Ungdomssektionen i Mjörns ångbåtsförening på sin ångslup
S/S Sanna. Ett tiotal ungdomar deltar i renoveringen av båten.

Foto:
(CC BY)

Under 2021 mottog Mjörns ångbåtsförening 350 000 kronor av Riksantikvarieämbetets bidrag för kulturarvsarbete för att kunna bygga upp ångmaskinverkstaden, där ungdomsverksamheten var en viktig del. 2022 fick föreningen 250 000 kronor för att ta fram utställningen ”Från vedträ till ångkraft”.

I maj 2023 kunde föreningen inviga sin nya ångmaskinsverkstad, där de nu kan renovera och underhålla sina samlingar av veteranbåtar, tändkulemotorer och ångmaskiner. Något som varit viktigt för föreningen är att föra vidare de här kunskaperna till yngre generationer, vilket den nya lokalen skapar bättre förutsättningar för.

– Vi som är aktiva i föreningen tycker det är roligt att lära ut ångteknik. Jag gillar att jobba med ungdomar och hjälpa dem växa i sina kunskaper, säger Fredrik Wiberg från Mjörns ångbåtsförening.

Sveriges Dövas Riksförbund inrättar ett dövmuseum

Döva, dövas historia och kulturarv har hittills saknat ett museum i Sverige. Men det ville Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) ändra på. År 2020 ansökte förbundet och fick ta emot 600 000 kronor av Riksantikvarieämbetets bidrag för kulturarvsarbete för att bekosta en förstudie av hur ett dövmuseum skulle kunna se ut. Nu har Allmänna arvsfonden beslutat att tilldela förbundet hela 10,7 miljoner kronor för att kunna inrätta ett dövmuseum i Sverige.

– Drömmen har funnits under många år och nu är vi ett steg närmare ett förverkligande. Ett dövmuseum betyder så mycket för alla inblandade. Många ideella krafter, bland annat föreningen Pär Aron Borgs vänner, har länge kämpat för att samla dövhistoriska föremål till en gemensam plats. Det handlar om att rädda, bevara och utveckla dövas kulturarv i Sverige där detta beviljade projekt är ännu ett steg mot att ytterligare erkänna och synliggöra dövas historia, säger Julia Kankkonen, generalsekreterare på Sveriges Dövas Riksförbund.

Så söker du bidrag till kulturarvsarbete

Bidrag kan sökas av arbetslivsmuseer, hembygdsmuseer och ideella kulturarvsverksamheter som syftar till att bevara och utveckla kulturhistoriska värden. Dessa värden kan vara såväl fysiska som immateriella. Verksamheten ska vara tillgänglig för allmänheten, eller avses att bli det.

Sökanden måste vara en juridisk person (till exempel en ideell förening, ett aktiebolag eller en stiftelse). Bidraget riktar sig i första hand till civilsamhällets organisationer.

Ansökan för årets utlysning är öppen till den 31 januari 2024.

Läs mer om bidraget till kulturarvsarbete

 


Fotografer för kollaget: Varningsskylt för troll, Arvselens fäbod, Malung, 2018, Jennie Tiderman-Österberg (CC BY), Vykort med motiv från Skansen. ”Skansens folkdanslag.”, Fotograf okänd (Public Domain), Carl Eldhs ateljémuseum,Foto: Tove Holm (CC BY), På Kulturarvsdagen 2018 kunde man lära sig om den samiska slöjden på Naturum Laponia, Foto: Laponiatjuottjudus (CC BY), Hasse & Tage-museet i Tomelilla fick bidrag 2018 för ny skyltning på museet. Här arbetar konstnärerna Tanisha Stokes och Elis Bergquist med utsmyckning av museets café, Foto: Figge Bergquist (CC BY), Maskinrummet Nalle Oskarshamn, Foto: Bengt A Lundberg (CC BY), Det k-märkta fartyget S/S Herbert är en av kronjuvelerna i ångbåtsföreningens samling. Fartyget byggdes 1905 och användes under skogsindustriepoken för att transportera timmer. Idag kör den turer på sjön Mjörn, Foto: Tove Holm (CC BY)

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: