En karta med nålar och emellan dem färgglada snören som utgår från Sverige och ut i Europa.
Tema 2024: Kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser Foto: (CC BY-NC-ND)

Tema 2024: Kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga evenemang där lokala arrangörer medverkar och bjuder in allmänheten till hundratals olika kulturarvsarrangemang från norr till söder i hela landet. Kulturarv finns överallt omkring oss och påverkar alla. Det formas och omformas ständigt – i dåtid, nutid och framtid.

Kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser” är det gemensamma temat för 2024 års European Heritage Days, evenemanget som i Sverige kallas Kulturarvsdagen. Det årligt återkommande evenemanget ska ge möjlighet för engagerade personer och organisationer att väcka intresse för kulturhistoria och att synliggöra den breda palett av kulturarv som finns i dagens Sverige.

Om årets tema

Vårt nationella kulturarv har mycket att berätta om hur samhällen och kulturer har knutits samman genom möten. Temat erbjuder en möjlighet för arrangörer och besökare att utforska hur människor rört sig och mött varandra genom historien.

Var med och visa platserna och dela upplevelserna som format vår individuella och kollektiva historia. Berätta om hur dessa bidragit till att skapa mötesplatser och nätverk som väver samman människor – då och nu.

Alla byggnader som utgör våra städer, tätorter och byar har sin egen unika stil och är föremål för många bredare influenser i utformning och hur de är byggda, samt för vilket ändamål. Utforska historien och kopplingarna till tågstationer, rådhus, bygdegårdar, marknadsplatser och andra mötesplatser.

Lyft fram era lokala exempel

Var med och berika kulturarvet med egna berättelser om hur människor förts samman över korta eller långa avstånd. Följ vägarna och stigarna som förbinder de platser vi bor, arbetar och leker. Vilka var människorna som reste längs dessa vägar, vad de tog med sig; vilka föremål, praxis och kulturer spred de vidare?

Lyft fram det lokala och dela berättelserna om hur kulturarv och traditioner vuxit fram under åren, såväl genom nationella som internationella influenser och händelser. Synliggör gärna likheter och skillnader. Låt besökarna uppleva kulturarvet och ta del av era berättelser och miljöer – på plats eller digitalt.

Digitaliseringen ger nya förutsättningar

Idag förlitar vi oss på nya och ständigt utvecklande former av digitala lösningar, som skapar sina egna mötesplatser, kartor och vägar genom vilka vi kommunicerar med varandra. Utforska gärna hur dessa  förändrats över tid och skapat nya möjligheter till exempel för att träffas eller för att uppleva nya platser.

Kulturarvsdagen är ett utmärkt tillfälle att testa nya innovativa lösningar, till exempel vandringar via QR-koder eller appar med virtuella visningar, fotografier och annan information, inte minst på distans för personer som inte själva kan ta sig till ett besöksmål eller en visning.

Historiska kartor ger perspektiv

Sverige har dessutom ett unikt och omfattande historiskt kartmaterial som sträcker sig ända från tidigt 1600-tal fram till våra dagar. Kartorna är en viktig källa för alla som är intresserade av landskapet och dess historia. Med hjälp av dem kan vi till exempel följa hur hela landskapet har omvandlats under senare århundradena på grund av skiftesreformerna. Eller följa en stads förvandling från tiderna före den industrialismens genombrott till dagens utseende.

Sammanlagt finns det idag flera miljoner digitaliserade kartor och de är tillgängliga för alla via internet. Denna fantastiska kartsamling finns tack vare att man beslutade att bilda ett lantmäteri redan under 1600-talet. Ett klokt beslut. Läs mer om historiska kartor.

Bidrar till att öka medvetenheten om Europas kulturella mångfald

Kulturarvsdagen erbjuder många möjligheter att reflektera över hur vi kan identifiera och skydda det materiella, immateriella och biologiska kulturarvet i Europa och främja hållbar turism.

Ett stort antal länder samverkar inom ramen för det gemensamma temat. Läs mer om vilka länder som delar årets tema, och om vilka av deras arrangemang som finns att besöka, på den gemensamma europeiska webbplatsen för European Heritage Days.

Var med och delta mer arrangemang du också!

Kulturarvsdagen infaller nästa gång söndag den 8 september 2024.  Som vanligt kan lokala arrangörer medverka med aktiviteter även redan under fredag och lördag, den 6 och 7 september, så att så många besökare som möjligt får tillfälle att uppleva kulturarvet – på plats eller genom digitala aktiviteter.

Den nationella temadagen för kulturarvet, då lokala arrangörer medverkar och bjuder in allmänheten till hundratals olika kulturarvsarrangemang, har arrangerats sedan 1988 med olika teman varje år.


Kulturarvsdagen arrangeras av Riksantikvarieämbetet, i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas samarbetsråd (ArbetSam), och är en del i det europeiska samarbetet European Heritage Days.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: