Folke Bernadotte och Röda korsets vita bussar på rad.Tema 2016 är "Tidens rörelser". Ett av många exempel på folkrörelser och volontärer med humanitärt engagemang var Röda korsets vita bussar, ledda av Folke Bernadotte. Bussarna förde mängder av människor till ett nytt liv i Sverige. Foto: Cajus Petersen, Nationalmuseet Danmark (Ingen upphovsrätt)

Kulturarvsdagen

Under de europeiska kulturarvsdagarna låter lokala arrangörer allmänheten delta i aktiviteter och visningar, runt om i hela landet och ute i Europa. Kulturarvsdagen i Sverige firas alltid den andra söndagen i september. Då får alla som vill en möjlighet att delta i visningar, vandringar, föredrag, utställningar och utflykter runt om i landet, som knyter an till årets tema.

I år firar vi Kulturarvsdagen i Sverige den 11 september med lokala arrangemang över hela landet. Evenemanget startar dock redan den 9–10 september med Lilla Kulturarvsdagen som är öppen för alla men främst med aktiviteter som särskilt vänder sig till barn och ungdomar.

  • Lilla Kulturarvsdagen, fredag och lördag
  • Kulturarvsdagen, söndagen

Förra året besökte över 17 000 personer de olika arrangemangen. 24 av Sveriges 25 landskap var med och firade. 15 procent av arrangörerna på Kulturarvsdagen hade särskilda aktiviteter riktade till barn och unga.

Tema 2016

Temat för Kulturarvsdagen 2016 är Tidens rörelser. Vi vill berätta om den viktiga roll som samhällen, föreningar och andra grupper i alla tider haft i att tillvarata och utveckla kulturarv och kulturmiljöer.

Det kan handla om allt från folkrörelser till andra gemenskaper som drivit på och format samhällets utveckling och värderingar. Bland exemplen finns kvinnorörelsen, arbetarrörelsen, idrottsrörelsen, scoutrörelsen, frikyrkorörelsen, nykterhetsrörelsen, musik- och teaterrörelser och förstås hembygdsrörelsen som i år firar 100 år. Det kan även handla om händelser där tillfälliga rörelser eller enskilda människor med ett starkt engagemang har påverkat sin omvärld, såsom kring mänskliga rättigheter, demokratifrågor och bevarandefrågor. Starka rörelser som varit, och är, angelägna för människor i olika tider.

Besöka Kulturarvsdagen

Besök något av Kulturarvsdagens och Lilla kulturarvsdagen arrangemang. Arrangemangen är öppna för alla och det kostar som regel inget, utom i de fall en ordinarie entréavgifter tas ut. De deltagande arrangemangen presenteras landskapsvis från och med juni månad, se Till arrangemangen.

Vill du resa längre bort finns fler arrangemang i Europa på www.europeanheritagedays.com.

Delta som arrangör

Alla – såväl företag, organisationer, föreningar som privatpersoner – som kan anordna aktiviteter om årets tema är välkomna att delta. Det kostar inget att vara med som arrangör. Läs mer om hur man anmäler ett eget arrangemang under Delta som arrangör. Eller gå direkt till Anmälan Kulturarvsdagen.

Kulturarvsdagen – en lång historia

European Heritage Days instiftades av Europarådet 1991. Men redan 1988 anordnade Sverige sitt första ”Öppet hus” som det först kallades och därefter Kulturhusens dag fram till 2009. Kulturarvsdagen i Sverige går alltid av stapeln den andra söndagen i september. Aktiviteterna genomförs av engagerade hembygdsföreningar, museer och andra kulturhistoriskt intresserade – såväl företag och myndigheter som lokala organisationer och privatpersoner. Vilka teman som varit under alla år hittar du under Om Kulturarvsdagen.


Dela sidan på