Nyheter, trender, fördjupning och opinion för museer. Få vår omvärldsbevakning direkt till din inkorg – prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Delta i diskussionen – skriv för Omvärld & insikt! Kontakta redaktionen.

Svartvitt foto, till vänster en man med en filmkamera, till höger en kvinna med mikrofon, en man med ryggen åt kameran; två andra män.
Tvådelat foto: till vänster utställning på Hansamuseet i Lübeck; till höger ett AR-spel i en mobiltelefon.

Allt fler tyska museer vill utveckla spel

Ett nystartat nätverk för digitalt kulturarv och statlig finansering. Det är två av förklaringarna till att intresset för att utveckla museispel ökar i Tyskland.
– Det är mycket jobb, men värt det, säger Timo Knoth på Hansamuseet i Lübeck.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Två unga kvinnor sitter på en bänk i en mörklagd utställningslokal och ser på en projektion på en vägg.

Fem trender inom digitalt lärande

Tiktok under museibesöket, kortformatsvideor som verktyg för lärande om konst och gratis onlineresurser för bildlärare. Det är några av de trender inom kulturarvspedagogik som Riksantikvarieämbetets expert har snappat upp.

Läs mer.

Charlotte Ahnlund Berg

charlotte.ahnlund.berg@raa.se

”Museerna har ett ansvar att värdesätta ungas engagemang, kunskap och åsikter”

Varje år möter Arbejdermuseet i Köpenhamn tjugofemtusen skolelever. Museets utvecklingsarbete liknas vid "ett pedagogiskt och didaktisk laboratorium".
– Vi tänker alltid in undervisningsperspektivet i verksamheten, säger Galit Peleg, utbildnings- och utvecklingsansvarig.

Läs mer.

Charlotte Ahnlund Berg

charlotte.ahnlund.berg@raa.se

”Edtech borde vara intresserade av att samarbeta med museerna”

Det talas sällan om museer när det talas om utbildningsteknologi, trots museernas viktiga roll som lärresurs. Forskaren Anna Åkerfeldt tror sig veta varför.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Gemensam utbildning i natur- och kulturarv?

Kulturarvspedagoger fyller en central roll i arbetet med att tillgängliggöra och förstå kulturarvet.  I mars inledde Charlotte Ahnlund Berg, utredare vid Riksantikvarieämbetet, ett samtal om kulturarvspedagogikens status som profession. Nu avslutar hon essästafetten med en framåtblickande summering.

Läs mer.

Charlotte Ahnlund Berg

charlotte.ahnlund.berg@raa.se

Hallå där, Sofia Dahlquist…

…utställningsproducent på Stadsmuseet i Stockholm samt konsult inom digital pedagogik, som satt i juryn för kategorin Resources for General Audiences and Families när priset GLAMi delades ut på konferensen MuseWeb North America för några veckor sedan.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Anna Hansen

Inför validering för kulturarvspedagoger

Hur ska man komma vidare med problemet att det inte finns någon utbildning till kulturarvspedagog? Inför möjlighet till auktorisation av kulturarvspedagoger med validering av kompetensen – det föreslår Anna Hansen, landsantikvarie och museichef vid Regionmuseet i Skåne, i ett inlägg i Omvärld och insikts essästafett.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Vad händer när formellt och informellt lärande möts?

Relationen mellan lärande och digital informations- och kommunikationsteknik behöver utforskas och problematiseras, skriver Paul Henningsson, konsult inom interpretation, i det femte inlägget i essästafetten om kulturarvspedagogik.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tre kvinnor sitter på ett trädäck och lagar skor på traditionellt vis.

Ny modell skapar föremålens berättelser

I det internationella projektet Gendered interpretation möts forskning och praktik i en modell där ett föremåls genus ska fastställas. Det är en modell som tar fasta på museipedagogernas arbetssätt.

– Museipedagoger jobbar ständigt med att tolka föremål och samtala kring dem tillsammans med de grupper vi möter. Och då måste vi ju ta reda på svaren, säger Maria Dalhed Persson, chef på Publik- och pedagogikenheten på Vasamuseet i Stockholm.

Läs mer.

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

Stefan Nyzell i rutig skjorta och glasögon med mörka bågar.

Därför startade Malmö universitet en ny utbildning för historiker

Hösten 2020 startade en ny utbildning för historiker på Malmö universitet. Den ska ge flera vägar in i yrkeslivet – till exempel kan studenterna bli kulturarvspedagoger. Men ett kandidatprogram som renodlat utbildar kulturarvspedagoger med historia som ämnesingång, det vore för smalt, skriver Stefan Nyzell, biträdande professor i historia och programansvarig för den nya utbildningen.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


1 2