En färgkarta liggande ovanpå färgpigmentburkar
Kulturkulör är många nyanser samlade i ett litet och behändig format.Foto: (CC BY)

Kulturkulör – ett färgsystem för linoljefärg

Kulturkulör visar ett stort antal färgskalor för linoljefärg och vänder sig till yrkesverksamma målare och till privatpersoner som vill måla enligt gamla traditioner.

Vilka färgskalor kunde åstadkommas förr, då man blandade traditionella pigment i linoljefärg? Den frågan kan man få hjälp med genom att använda Kulturkulör, en färgkollektion framtaget av Riksantikvarieämbetet i samarbete med NCS Colour AB.

Idag efterfrågar målare och andra aktörer inom byggnadsvården kunskap om traditionell linoljefärg och hur den ska blandas för att uppnå en specifik kulör. Kulturkulör är ett verktyg som underlättar målning med linoljefärg där man har höga krav på kulör och kvalitet. Kulturkulör är lätthanterligt då den visar ett kulöromfång per pigment med hjälp av NCS standardfärger i ett format av 104 x 35 mm per kulör. Det är något större än en kortlek och innehåller 300 nyanser, blandningsförhållanden och matchande NCS-koder.

Kulturkulör är en nyckel till kunskap om traditionell färgsättning av bebyggelse

De traditionella pigmentblandningarna ger upphov till ett antal färgskalor som vi behöver förhålla oss till inom byggnadsvård. För att använda både nya och äldre färgskalor för linoljefärg bör man veta vilka kulörer som är möjliga att åstadkomma med traditionella pigment. Målet med Kulturkulör är att hålla kunskapen om traditionell färgsättning vid liv och vara ett enkelt verktyg för färgblandning.

Kulturkulör för linoljefärg kan användas för olika ändamål som till exempel:

  • Guide till historisk färgsättning och traditionella pigment
  • Recept för färgblandning
  • Nyckel mellan traditionella recept och NCS-beteckningar.

Vill du veta mer om Kulturkulör, linoljefärg och pigment?

Läs faktabladet om Kulturkulör. Dessutom kan du i Riksantikvarieämbetets serie Vårda väl, med enkla digitala rådgivningsblad, läsa mer om de traditionella pigment som används i linoljefärg. Här hittar du de samlade länkarna till alla våra Vårda väl-blad om pigment:

Bensvart
Järnoxid
Koboltblått
Kromoxidgrönt
Ockra
Terra
Ultramarinblått
Umbra
Zinkgrönt

Alla Vårda väl-blad är tillgängliga i Riksantikvarieämbetets öppna arkiv Samla.

Så beställer du Kulturkulör

Vill du beställa ert eget exemplar av Kulturkulör, kontakta NCS Colour AB eller order@ncscolour.com

Relaterad information